7

Vilar de Canes

Posted by Marc on 19:16

Vilar de Canes

Villar de Canes (en valenciano y oficialmente, Vilar de Canes) es un pequeño municipio de la provincia de Castellón, en la Comunidad Valenciana, España, perteneciente a la comarca del Alto Maestrazgo. Cuenta con 185 habitantes (INE 2006).

Geografía

Surcan su términos el barranco de "En Seguer", la rambla Carbonera, el río Molinell, el barranco de la Tejería y el barranco de la "Frescó". Los principales montes son la "Sierra de Foyes", el "Tossal Redó" y el "Machorral". En su término existen varias fuentes naturales que se encuentran situadas en bellos paisajes poblados de gran vegetación.

Se accede a esta localidad desde Castellón tomando la CV-10, luego la CV-15 y finalmente la CV-165.

Barrios y pedanías

En el término municipal de Villar de Canes se encuentran también los siguientes núcleos de población:

  • Cap del Moro.
  • Cogolludes.
  • Hostal.
  • Pallisa.
  • Romeu.
  • Segarra.
  • Segarreta.
  • Señor.
  • Solá.

Localidades limítrofes

El término municipal de Villar de Canes limita con las siguientes localidades: Benasal, Ares del Maestre, Albocácer, Culla y Torre de Embesora todas ellas de la provincia de Castellón.

Historia

El origen de la localidad es muy confuso. Sobre el monte "Machorral" quedan ruinas de un castillo árabe. Las huestes del rey Jaime I la liberaron del poder sarraceno. Históricamente formaba parte de la "tinença" de Culla, señorío que desde 1235 perteneció a Blasco de Alagón y después a Guillem d'Anglesola y a su mujer Constanza de Aragón. Su hijo, de igual nombre, el 13 de diciembre de 1273, donó el lugar y los molinos de Monlló y de la Bailío de Culla a Bernat de Montpalau y a su esposa Guillema d'Anglesola, y fue ésta y su hijo Pere de Montpalau los que le otorgaron una carta puebla el 13 de diciembre de 1316 en favor de Domingo Matamoros, Bernardo Segarra, Berengario Vilamanya, Bernardo Vilamanya, Berengario Gomar, Arnaldo Igualada, Miguel Rovira, Pedro Segarra, Arnaldo Querol y Gita mujer de Gil Girona y a otros habitantes, el lugar de Villar de Canes y su término con jurisdicción civil y criminal, y con mero y mixto imperio. De 1294 a 1312 fue señorío de la Orden del Temple, y desde 1319 se encuadra en el señorío de la Orden de Montesa, pero mantenía el dominio directo la familia Montpalau.

Demografía

Durante el siglo XX hubo una fuerte emigración hacia los núcleos industriales, lo que ha producido un descenso demográfico. Así mientras que en el año 1900 contaba con 707 habitante en 1981 pasó a tener 237.

Evolución demográfica

1990

1992

1994

1996

1998

2000

2002

2004

2005

221

196

188

188

188

183

183

185

185

Economía

Basada tradicionalmente en la agricultura de secano (olivar y almendro) y en la ganadería intensiva (porcina y avícola).

Monumentos

  • Iglesia Parroquial. De orden corintio, está dedicada a la Purificación de la Virgen. Actualmente preside el altar mayor San Lorenzo, patrón de la localidad y cuya festividad se celebra el 10 de Agosto. Consta de una nave sencilla. Fue construida a finales del siglo XVIII sobre las ruinas de una antigua capilla. Fue destruida durante la guerra civil y reconstruida totalmente con la aportación económica de todos los vecinos de la localidad, conservándose intacta su portalada.

Existen algunos altares de la época de su construcción durante el siglo XVIII. El campanario fue reconstruido parcialmente al finalizar la guerra civil, de sección cuadrada rematado con adornos sobre sus vértices.

Fiestas locales

  • San Antonio Abad. El 17 de enero con motivo de San Antonio Abad, el sacerdote bendice los animales y la "coquetat", la cual posteriormente se reparte entre los asistentes.
  • Fiestas patronales. En honor de San Lorenzo. Durante su celebración se realizan festejos taurinos, siendo las principales actividades la suelta y exhibición de vaquillas y la realización del "Bou embolat" durante la noche.

Gastronomía

El plato típico de esta localidad es la "olla" al estilo clásico de la comarca, también tiene buena fama la carne a la brasa con allioli.

Enlaces externos

EN VALENCIÀ

Geografia

La seua superfície està solcada pels barrancs d'En Seguer, la Telleria i de la Frescó i per la Rambla Carbonera. Les principals altures són la serra de Foies, el Tossal Redó i el Maxorral. El paratge més freqüentat és el brollador de La Font del Mas del Senyor. Els vilarins viuen molts dispersos, al poble i als masos: Segarreta, Segarra, Hostal, Romeu, Senyor, Solá, Cogullades, Pallisa, Cap del Moro, etc.

Història

Històricament formava part de la tinença de Culla, senyoriu que des del 1235 va pertànyer a Balasc d'Alagon i després a Guillem d'Anglesola; son fill, del mateix nom, va donar el lloc el 13 de desembre del 1273 a Bernat de Montpalau i a sa dona, Guillema, i va ser aquesta i son fill Pere de Montpalau els que donaren una carta pobla a Domenec Matamoros, Bernat de Sagarra, Berengari Vilamanya, Bernat Vilamanya, Berengari Gomar, Arnau Igualada, Miquel Rovira, Pere Segarra, Arnau Querol i Gita, muller de Gil Girona i a altres habitants, amb jurisdicció civil i criminal amb el mer i mixt imperi, el 19 de desembre del 1316. Del 1294 al 1312 fou senyoriu de l'orde del Temple, i des del 1319 hom emmarcà en el senyoriu de l'orde de Montesa, però mantenia el domini directe la família Montpalau .

Des del punt de vista demogràfic, l’evolució històrica de Vilar de Canes es pot sintetitzar en cinc fases:

1. Estancament demogràfic (començament del segle XIV-1638).

2. Creixement important (1638-1700)

3. Creixement moderat (1700-1794).

4. Creixement espectacular (1794-1900).

5. Crisi demogràfica (1900-2007).

La primera fase, que abraça el llarg període comprés entre comen­ça­ment del se­gle XIV ­i 1638, es caracteritza per un man­teniment de­mogrà­fic a nivells molt bai­xos amb diferents fases d'intens creixement de la població se­guides de descensos igual­ment espectaculars.

La segona fase es caracteritza per un creixement important de la po­blació, en­cara, no obstant, al voltant d'índexs abso­luts molt baixos que, en alguns mo­ments, eren preo­cupants per al mateix funcionament econòmic i social del municipis. En la Carta de Població de Vilar de Canes (1316), sig­nada per Gui­llerma, dona de Bernat de Montpalau, i el seu fill Pere de Montpa­lau, són es­mentats els nou primers pobla­dors del lloc: Do­mingo Mata­moros, Be­ren­guer Segarra, Ber­nat Vi­lamanya, Arnau Igualada, Bernat Gomar, Miquel Rovi­ra, Pere Se­garra, Arnau Querol i Gil Girona. La com­para­ció d'aques­tes dades, si ac­ceptem que tots s'hi esta­bli­ren realment amb les seues famílies, i els 10 focs que de­claren els mis­satgers de Vilar de Canes el 1638 confir­men els límits cronològics i la tendència ge­neral d'a­questa pri­mera etapa.

El segle XVIII no suposà, si fem cas de les dades de què disposem, un creixement molt considerable. A co­men­çaments de segle la població oscil.lava al voltant dels 140 habi­tants, i el 1794, segons Cavanilles, Vilar de Canes i la Torre d’en Besora tenien «unos 40 veci­nos cada uno» (Cavanilles 1795, vol. I, p. 81).

A partir de finals del segle XVIII es produí un creixement especta­cu­lar, i s'inicià un ritme demogràfic ben diferenciat entre Vilar de Canes i la Torre, que durant tota la edat mitjana i moderna havien seguit un procés paral.lel i s'havien mogut en xifres abso­lutes molt semblants. Mentre Vilar de Canes segueix un rit­me de creixement fort que el durà a un màxim de població el 1900, amb 707 hab., la Torre experimenta un ritme més moderat i assoleix el seu màxim demogràfic el 1910, amb 516 hab.

La crisi demogràfica del segle XX s'inicia també abans a Vilar de Canes que a la Torre, en els dos casos amb un ritme molt pronunciat fins al 1940. Dins d'aquesta tendència descen­dent de tot el segle XX, el fet més signifi­catiu és el diferent ritme dels dos pobles. Mentre Vilar de Ca­nes ha seguit, amb intensitat diferent però sense inte­r­rup­ció, un mo­vi­ment descen­dent de la població des del 1900 fins l'actuali­tat, la Tor­re ha cone­gut dos períodes d'estancament (1920-1930 i 1960-1980) i un sor­prenent període de creixe­ment (1940-1950) que li han per­més, si més ­no, aturar l'imparable procés de despoblació i superar, des del 1970, i per primera vegada en dos-cents anys, la pobla­ció de Vilar de Canes. Els últims quinze anys, però, s’ha produït una aturada de la davallada demogràfica i actualment el poble es manté en 180 habitants.

Els quadres i gràfics que presentem sobre l'evolució de la població il.lustren clara­ment aquestes tendències.

Enllaços externs

MES INFORMACIÓ EN www.vilardecanes.es

*Informació treta de la Wikipedia, entre altres.

Vilar de Canes
Escut de Vilar de Canes

Localització

Localització de Vilar de Canes respecte del País Valencià Localització de Vilar de Canes respecte de l'Alt Maestrat


Municipi de l'Alt Maestrat
Estat
CCAA
Província
Comarca
Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província de Castelló
Alt Maestrat
Castelló de la Plana
Gentilici Vilarenc, vilarenca o villardecanense, villardecanensa...xD
Predom. ling. Valencià
Superfície 15,9 km²
Altitud 668 m
Població (2006)
Densitat
185 hab.
11,64 hab/km²
Coordenades 40° 21′ 29″ N 0° 03′ 58″ OCoordenades: 40° 21′ 29″ N 0° 03′ 58″ O
Distàncies 130 km de València
65 km de Castelló de la Plana
9 km de Albocàsser
Sistema polític
Nuclis
Ajuntament
Alcalde:

1
4 PP i 1 PSPV
Luciano Ferrer Pons (PP)
Codi postal 12162
Festes majors Sant Llorenç
Agost


7 Comments


El otro diá estuve paseando por el pueblo y alrededores.Tiene aldeas preciosas y unos barrancos chulisimos, lastima que no pase agua.

Precioso pueblo


yeahHH!! Em fea ilu escriure jajaja molen molt els vostres comentaris sobre les camisetes la picina y els jocs que vos inventeu xDxD BUENO!!

nos vem promte per alli dalt...o no¿?

si segur que si

La cosina de Marc I Gerard...Laura!


[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]educational software purchase, [url=http://firgonbares.net/]buy software in canada[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] canada based software discount on software
discounts software [url=http://firgonbares.net/]online store building software[/url] nero 9 serial number
[url=http://firgonbares.net/]oem software what[/url] filemaker pro 10 advanced torrent
[url=http://firgonbares.net/]bible software academic[/url] academic planner software
education discount on software [url=http://firgonbares.net/]store locater software[/b]


[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe photoshop extended cs4 student for mac, [url=http://sunkomutors.net/]pirated adobe software[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] a&m software purchase buy pdf software
quarkxpress tips [url=http://sunkomutors.net/]academic and collegiate software[/url] buy software uk
[url=http://sunkomutors.net/]cheap software downloads[/url] buy cheap softwares
[url=http://sunkomutors.net/]cheapest internet security software[/url] cheap software visual
academic software deals [url=http://sunkomutors.net/]places to buy software[/b]


[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]oem software uk, [url=http://murudobaros.net/]cheapest software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]from oem software[/url] kaspersky reviews discount software for you
open source store software [url=http://murudobaros.net/]autocad torrent[/url] software for sale online
[url=http://murudobaros.net/]windows vista software for sale[/url] for purchase of software
[url=http://murudobaros.net/]nero burning[/url] educator software discounts
adobe software dealer [url=http://murudobaros.net/]sell software in[/b]


[url=http://bariossetos.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]serial number for adobe creative suite 3 master txt, [url=http://vonmertoes.net/]sell softwares[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] microsoft software management freelance autocad
Photoshop CS3 Extended Mac [url=http://hopresovees.net/]coreldraw x3 upgrade[/url] key cho acdsee pro
[url=http://vonmertoes.net/]free autocad fonts[/url] nero 5 a free download version
[url=http://vonmertoes.net/]buy microsoft software india[/url] CS4 Extended Mac
Advanced Full List Software [url=http://hopresovees.net/]autocad mechanical 2009 for dummies[/b]


Certament es podria veure el seu entusiasme en el treball d'escriure. El món espera encara més apassionats escriptors com vostè, que no tenen por de dir el que creuen. Sempre segueix al teu cor.

Copyright © 2009 UltraCanes